onsdag 23 mars 2011

Väggen, Ladan, Medmänniskan

Christian Berntsson har prytt många uppslag på sportsidorna i de lokala tidningarna under säsongen, med all rätt. Ser vi till vissa matcher så har det nästan skrivits för lite om karl. Berra ingår tillsammans med Simba (Jesper T) i en av de starkaste målvaktsuppsättningarna, iaf i division 2. Vilket har hjälpt laget i många lägen under många matcher. Vissa Matcher har Christian haft c:a 50% räddningar om inte mer, världsklass, eller en dag på jobbet för Berra. Han är en stark pådrivare som alla lag borde önska sig. Han ger alltid 110% på träningarna och han är ett föredöme för alla. Det är bara ta med hammare och spik till götet på söndag Berra.
Trafikpolisen som den kallas, räddningen alltså.





Längd, skostorlek, ålder,Vikt


Det sägs att en man skall vara över 1.90, ha 45 i skostorlek och väga över 100kg för att bli kallad man. Jag mäter 1.92 m över backen, har 44.5 i strumporna och väger 120kg kärlek! Om det gör mig till en man får andra avgöra. Jag är 27 år, men det viktiga är att jag är fem dagar äldre än dig, kära bloggkollega! 


Berätta om din handbollskarriär så här långt.


Ja, vill du ha den långa eller korta versionen?  
Jag började i 7 års åldern i Vetlanda i samma lag som Joachim som idag coachar oss i HKarnia. Då hade vi Jockes far(bomben) som tränare, jag verkar ha svårt att bli av med Löfstedt familjen.. haha 
Började som utespelare men när våran dåvarande målvakt slutade så körde vi lite Ö-rad a´la Robinson och röstade fram målvakt till matcherna, så blev det min tur(läs otur) att ställa mig, min första tanke va: Hjälp! Men det va inte så farligt, jag undvek bollarna den första tiden! Då va jag 14 år och oskolad från topp till tå men under militärtjänsten så ringde IK Cyrus och frågade om jag var intresserad av att flytta till Jkpg och ingå i deras division 1 trupp. Ett givet JA med stora bokstäver fick de som svar. Där stannade jag i 6 säsonger och hann med utlåning till Bankeryd, spel i Allsvenskan och efter att Svenska handbollsförbundet skapade en permanent Allsvenska blev det också division 1 seger och uppflyttning som resultat. Efter det så drog jag mig till Hultsfred för spel i div 3 med ett alldeles för bra lag för divisionen, men det blev serieseger först efter en nervkittlande sista omgång där Hästö U tappade och vi vann.  För att  vara ärlig så va jag mest involverad i Hultsfreds serieseger då det genom alla år har varit hård konkurrens i Cyrus. Sen var det efter samtal från världens längsta Jake, totto och jocke som jag hamnade i Kalmar och trivs jättebra i staden, med laget och i BB-huset.

Vad har du för mål med handbollen?


Målet med handbollen för mig att vinna varje match, och om det händer så kommer vi spela i Elitserien säsongen 2013/2014 eller hur? Ne men skämt o sido så har jag spelat Allsvenskt och vunnit 2 serieguld så för mig handlar det inte så mycket om att spela så högt upp som möjligt som det gör att trivas med det jag gör och känna att man utvecklas som spelare och människa och hjälpa andra att göra samma sak. Att bli tränare har alltid funnits med i planen. Men som sagt så länge jag spelar så vill jag vinna matcher och ha blivit träffad vid minst 50 procent av skotten.

Hur skiljer sig denna säsong gentemot förra säsongen för din del och för lagets del?


För min egen del så handlar allt om att man har hittat tryggheten både på och utanför banan. Jag kom in som reserv på skola och hittade ingen lägenhet samtidigt som jag hade lägenhet i Eksjö och ytterligare en uthyrd i andra hand i Jönköping vilket medförde en oro och att jag inte hundra trivdes jämte förrens ett rum fanns att hyra hos knoen vid jul förra året. Sen så är jag som sådan att jag växer med förtroende på plan, att jag inte kände fullt förtroende och att jag fick lite speltid gjorde säsongen väldigt ryckig. Denna säsongen så har jag tak över huvudet och känner att jag har förtroende både till och från spelarna och tränaren, sen att jag och simba har ett så bra samarbete i mål gör det bara bättre. 
För lagets del så handlar det mycket om skapandet av grundspel under förberedelserna till denna säsongen, och också att vi har haft en försäsong som de flesta andra lag har från första veckan i maj där fysiken kunde byggas upp. Sen har har vi kvar de flesta från förra året vilket medför att vi har lärt känna varandra ännu mer på och utanför planen, vilket är mycket positivt. "There are no I in TEAM"

Förra säsongen var räddningsprocenten kanske inte alltid den högsta. I år däremot har du uppvisat en otroligt hög nivå i dit målvaktsspel, Hur kommer det sig?


Som jag sa i föregående svar så handlar det om trygghet och förtroende. Denna säsongen började jag med att sträcka mig i baksida lår och hade med mig den skadan långt in på hösten lagom tills knät pajade, men det gjorde också att jag va tvungen att tänka på min teknik i målet mycket mer och i år så har jag väl fått förstå att jag inte är en liten, snabb och smidig utan kanske det motsatta. Man kan hitta sitt "mål" agerande och försöka härma sina idoler men man får inte glömma att det krävs mer än att bara göra samma sak för att vara lika bra, man måste hitta sin spelstil och inspireras av andra för att lyckas. Jag förstod ganska tidigt att den "svenska" målvaktstilen inte va något för mig utan det var mer av jugge-stilen som passade mig med Sterbik som största idol. Man är aldrig för gammal för att utvecklas!
En ung Berra med alldeles för stora byxor. Här i Cyrus.

Du har tidigare spelat högre upp i seriesystemet, vad krävs det för att ett lag som Kalmar ska lyckas nå högre upp?


Det är inte så lätt att säga, men det jag vet är att i Cyrus så va arbetsuppgifterna klargjorda och alla visste vad som förväntades av dem och de kunde bara koncentrera sig på dessa, från spelare till ordförande. Spelarna ska inte behöva bry sig om det finns tejp eller bandage på träningen sådant skall bara finnas så man kan fokusera på att bli bättre på handboll. Det som är positivt här är att det är en ny förening där allt inte lagt sig än så många människor kan växa in i sina roller eller skapa nya. Men sen krävs det också att alla jobbar åt samma håll har samma mål och är villiga att kämpa för målet! I klarspråk så det enda man har som godkänd frånvaro är om man är sjuk/skadad eller jobbar, har man mycket i skola eller att man bara inte känner för att träna håller inte. Man sviker sina kamrater som vill utvecklas och träna och ha kul tillsammans, på och utanför planen. Sen är det ju så att om man vill bli något krävs att man tränar hårdare än andra, finns inga genvägar egentligen, verkligheten kommer ifatt talangen också.. 
Men för att säga något som utmärkte Cyrus och andra lag som spelar högre upp är att alla från spelare och ledare äter, skiter och sover handboll under säsong. Annat får man roa sig med efter säsong eller när tillfälle ges.


Vad behöver förbättras specifikt inför nästa säsong?


Hmm 10 kg muskler till och att kapa 1 minut/kilometer per spelare... Nej men det krävs är att alla som bestämmer sig för att vara med på resan gör det fullt ut från maj och att vi utökar till fyra träningar i hall till nästa säsong. Då skulle vi ha större chans att jobba bort de försmädliga dipparna vi har under vissa matcher, vi skulle höja våran lägsta nivå helt enkelt.

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?


Att bli av med denna förkylning of doom som slagit mig i nacken under veckan och att vi vinner resten av matcherna och går upp i ettan! Forza Kalmar!


Tack Billy :D


// Tobbe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar