torsdag 3 februari 2011

Joakim Svensson - Slips, målvakt, VÄGG

Joakim Svensson in action.


Skostorlek: 43
Längd: 188cm
Vikt: 84kg



Ja när vi ändå va inne på Lunda lag och spelare så tar vi idag tempen på "andra sidan" nämligen min gamla vapendragare under tiden i  IK Cyrus, Joakim Svensson numera i Lugi.


Vem är Joakim Svensson?

-Ja du, Joakim Svensson är en Skövdebördig 27-åring som tillbringat de senaste tre säsongerna i Lund, mellan stoplarna i Lugi. Fritiden ägnas oftast åt att följa engelsk fotboll där Arsenal är laget, samt umgänge med nära och kära. Det kan även bli några halvdassiga försök att träffa några ackord rätt på gitarren emellanåt också...

Hur var vägen till Eliten för din del? 


Började som 8-åring i IFK Skövde, där jag spelade hela vägen som ungdomsspelare. Blev upplockad i seniortruppen som sista års junior, och var med i två säsonger med främst spel i farmarlaget i div.2. Därefter blev jag utlånad till Cyrus T/S i Jönköping i dåvarande div1. Blev kvar som Cyrusspelare i tre säsonger, innan jag tog "det förbjudna steget" i Jönköping och bytte till lokalkonkurrenten Hallby. Där blev jag kvar i två säsonger, och kvalade under dessa år mot Drott respektive Lugi till elitserien, men lyckades aldrig nå ända fram. Så efter två misslyckade kvalspel fick jag möjligheten att spela med Lugi i Elitserien, och har här blivit kvar i tre säsonger. 

Du har spelat i Skövde, Cyrus, Hallby och nu Lugi. Vilket va det största steget ta? 


Det var först ett ganska stort steg att ta från Skövde till Cyrus då Skövde är en förening som ligger väldigt långt fram organisatoriskt jämfört med Cyrus, som kanske var lite mer familjär där alla känner alla. Men störst steg var nog ändå steget från Hallby till Lugi, då skillnaden på allsvenskan och Elitserien faktiskt är rätt stor.

Vilket är ditt bästa handbollsminne hittills?


Kvalmatcherna med Hallby mot Drott och Lugi är starka minnen, samt första lundaderbyt jag spelade. Som ungdomsspelare är nog bästa minnet ett PojkSM-guld.

Hur många timmar lägger du på handbollen i veckan? 


Vi tränar kollektivt med laget 6 dagar per vecka. Så där är väl ca 12 timmar, sen tillkommer ju tid för ev. rehabträning, matchmöten, koll på motståndare osv... Skulle tro att det landar någonstans runt 15 timmar/vecka i snitt.

 



Målet med ditt handbollsspel? Eller har du redan uppnått det?

Hade länge som mål att få spela i Elitserien. När man uppnådde det målet så får man flytta upp ribban lite. Just nu känner jag att en rimlig målsättning är att försöka bli lite jämnare spelmässigt och därmed förtjäna lite mer speltid. 


Hur är klimatet kring handbollen i staden Lund? skiljer det sig från de förra städerna som du spelat i? 

Lund är verkligen ett riktigt handbollssäte. Även i Skövde är handbollen stor, och får mycket uppmärksamhet i media osv, men kan ändå inte riktigt mäta sig med Lund. Här springer man titt som tätt på människor som kommer fram och frågar om senaste matchen, hur det är i laget eller vart Kim Ekdahl ska bli proffs nästa år! I Jönköping hamnar väl HV71 på 1,2 och 3:dje plats bland populäraste idrotterna, och J Södra i fotboll tar 4 och 5:te platsen. Sen får handbollen och innebandyn samsas som 6:te populäraste sporten kanske... Det var väl först när vi kvalade till Elitserien som vi fick lite utrymme i media värt namnet.

Hur är uppladdningen och stämningen inför ett derby? 


Då höjs temperaturen rejält i Lund. Det snackas mycket på stan, blir reportage i tidningarna och man får möjlighet att chatta med spelare osv... Matcherna blir alltid jämna, och präglas mer om kamp än skönlir. Det man kan konstatera är väl att tabellplacering aldrig spelar nån roll i hur utgången av matchen blir. 

Dina bästa egenskaper på planen?

 
Tycker väl att min högstanivå är bra (tyvärr kanske lägstanivån är lite för låg...). Tycker också att jag blir jämnare och jämnare för varje säsong som går. Har alltid haft ett snabbt igångsättande av spelet som en stark sida, tillsammans med kontringspass. 

Vad är krävs för att bli etablerad målvakt, enligt dig? 

 
Tror du måste vara väldigt målmedveten om du ska nå någonstans som spelare överhuvudtaget. Som målvakt krävs nog att du har en grundteknik som håller, sen tror jag det gynnar om du studerar andra framgångsrika målvakter, och försöker ta till dig deras bästa egenskaper och baka ihop till din egen stil. 

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?


Att få stå i Scandinavium 7 maj och spela hem ett SM-guld med LUGI!




Ett hjärtligt tack och jag vill också passa på att önska Jocke lycka till med att  nå sin önskan att vinna SM-guld med sitt LUGI den 7 maj!! 


// Berra "120KG Kärlek" Berntsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar